Cultura Valenii de Munte | Teatre si muzee Valenii de Munte | Valenii de Munte

Cultura Valenii de Munte | Dezvoltarea culturala | Muzee si teatre in Valenii de Munte




Cazare Romania > Valea Teleajenului > Judetul Prahova > Cazare Valenii de Munte > Cultura


 
 

Cultura

Oferte Valenii de Munte 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Dintre toate prestigioasele institutii create de marele istoric, carturar om politic, Nicolae Iorga, Universitatea Populara de la Valenii de Munte este asezamantul de cultura cel mai important.

Inaugurata la 2 iulie 1908, prin prelegerea lui Iorga despre "Romanitatea romanilor", aceasta institutie s-a impus in miscarea noastra culturala ca o reuniune a intelectualilor de pretutindeni, avand ca nobil tel raspandirea culturii romanesti.

Orientarea clara a activitatii universitatii, in directia aprofundarii problemelor majore ale istoriei romanilor, a luptei pentru infaptuirea idealului de unitate nationala, a facut ca numarul celor care doreau sa audieze prelegeri sa creasca de la an la an. La aceasta a contribuit si renumele conferentiarilor, printre care gasim nume celebre ca: A.D. Xenopol, V. Parvan, dr. Manticatide, G.M. Murgoci, Constantin Zagoritz, dr. I. Cantacuzino.

Universitatea a functionat pana in anul 1915, cu o intrerupere de un an - in 1913, orientadu-si tot mai mult activitatea spre mobilizarea cursantilor in vederea realizari dezideratului national, Marea Unire Evenimentele legate de primul razboi mondial au impiedicat desfasurarea activitatii universitatii pe perioada anilor 1915-1920, Nicolae Iorga continuand sa tina legatura cu unii dintre fosti cursanti, prin intermediul corespondentei sau al publicatiilor pe care le edita.

In anul, 1920 la Congresul Ligii Culturale, care s-a desfasurat la Ramnicu-Valcea, se hotaraste reluarea cursurilor si se adopta denumirea de Universitate Populara "N.Iorga" avand un comitet de coordonare si un fond cultural constituit prin subscriptie.

Noile conditii create in perioada interbelica au impus orientarea scopului prelegerilor sustinute in cadrul universitatii spre consolidarea si omogenizarea Romaniei si ridicarea nivelului cultural al populatiei.

Prelegerile sustinute de Nicolae Iorga tratau cele mai importante probleme ale istoriei nationale si universale, cu accent pe locul si rolul Romaniei in lume. Ultimele conferinte din 1938-1939, atrageau atentia asupra pericolului crescand al extremismului, ceea ce a trezit un larg interes, ele fiind radiodifuzate si publicate in brosuri. Aceasta este si perioada in care sunt atrasi numerosi participanti din afara granitelor, in scopul consolidarii relatiilor culturale cu tarile europene.

Anul 1940 a adus cu sine numeroase evenimente furtunoase, care insa nu l-au impiedicat pe savant sa-si continue prelegerile si discursurile in cadrul universitatii, pana in momentul cumplit al disparitiei sale, noaptea de 27-28 noiembrie. Cursurile Universitati Populare au fost continuate imediat dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial - doar cativa ani - de catre intelectualii care au fost in preajma savantului, ele fiind reinstititionalizate in 1968.